Пчелният восък е невероятно естествен продукт с безкраен набор от приложения. От балсам за устни и свещи до екологична хранителна опаковка без пластмаса, пчелният восък е нетоксичен и безопасен за нас!

Всъщност восъкът е:

100% натурален

Извличан от медената пита на пчелата, пчелният восък е естествено вещество направо от майката природа. Пчелите консумират мед и прашец, за да произвеждат пчелен восък. Необходими са около осем килограма мед, за да се произведе само един килограм пчелен восък.

Противогъбични и антибактериални свойства

Подобно на меда, пчелният восък има антибактериални свойства, които помагат да се поддържат раните чисти и намаляват риска от замърсяване. Това го прави често срещана съставка в лечения за кожа, мехлеми и др. Също така се смята, че има противогъбични свойства, предотвратяващи растежа на дрожди и други гъбички.

Можете да го ядете!

Въпреки че не ви осигурява много хранителни вещества, пчелният восък е нетоксичен и безопасен при поглъщане, което е една от причините да бъде страхотен балсам за устни.

Пречиства въздуха

За разлика от свещите, направени от други восъци, свещите от пчелен восък горят по-ярко и по-чисто, защото излъчват отрицателни йони, за които е известно, че помагат за пречистването на въздуха. Пчелният восък също мирише страхотно, когато се изгори без никакви добавени химикали или аромати, тъй като е естествено ароматен от меда и цветния нектар, открити в пчелната пита.

Водоустойчив

Пчелният восък е бил използван през цялата история като уплътняващ и хидроизолационен агент за предмети като колани, палатки и обувки. Чрез търкане на пчелния восък върху повърхност като кожа или платно и след това нагряване, восъкът прониква във влакната на материалите и предотвратява преминаването на вода.

Овлажняващ

Често срещана съставка в лосиони, сапуни и балсами, пчелният восък помага за
задържане на влагата, което го прави отлична защита срещу суха кожа, устни или коса.

Прополис в пчелен восък

Пчелният восък съдържа естествено и мощно защитно вещество, наречено прополис, което предпазва пчелния восък от разваляне. Произведен от пчели чрез комбиниране на дървесна смола с восъчни люспи и прашец, прополисът се използва за фиксиране и укрепване на кошера, като същевременно защитава кошера с антисептична бариера – името прополис идва от гръцки, което означава „защита на града“. Тези защитни качества са толкова ефективни, че непокътнат пчелен восък дори е открит в древни гробове. Въпреки това е възможно търговските или домашни продукти от пчелен восък, които съдържат и други съставки, да се развалят.

Пчелният восък и неговите полезни свойства

С толкова много полезни свойства, пчелният восък е здравословна и безвредна
алтернатива на пластмасата за съхранение на храна. Опаковките с пчелен восък използват естествената сила на пчелния восък, за да предпазват и съхраняват храната ви безопасно като алтернатива на пластмасовото опаковане. Тъй като пчелният восък е водоустойчив, той предпазва нежеланата влага от храната, като същевременно “заключва” естествената влага в храната. Междувременно неговите антибактериални и противогъбични свойства предпазват бактериите и микробите, докато фактът, че е изцяло естествен и нетоксичен, означава, че за разлика от химикалите, пълни с пластмаси, безопасно е да ги държите близо до храната си.