Стандарт OEKO-TEX® 100 – какво сертифицира и защо е необходим?


STANDARD 100 от OEKO-TEX® е един от най-известните в света стандарти за текстил и прежди, който е тестван за съдържание на вредни вещества. Той осигурява висока безопасност на продукта и доверието на клиентите. Тук ще разкажем какво точно означава STANDARD 100 и защо е добре да проверите за наличието на този знак за качество върху текстилния продукт или прежда, които купувате.


Какво означава STANDARD 100 от OEKO-TEX®?


Ако текстилното изделие има знак за качество STANDARD 100, можете да бъдете сигурни, че всяка от неговите съставни части - всяко влакно, копче и други аксесоари, са били тествани за вредни вещества и следователно изделието е безвредно за човешкото здраве. Тестът се провежда от независими партньорски институти OEKO-TEX® въз основа на обширен каталог с критерии OEKO-TEX®. В него се взимат предвид множество регулирани и нерегулирани вещества, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве. В много случаи граничните стойности за STANDARD 100 надхвърлят националните и международните изисквания. Каталогът с критерии се актуализира поне веднъж годишно, разширява се и се допълва, според новите изисквания. За производителите и техните клиентите е доста трудно всеки ден да проверяват правната ситуация относно вредните вещества. Затова именно се грижат институтите OEKO-TEX®.


Какви артикули могат да бъдат сертифицирани?


По принцип всички текстилни изделия на всеки етап от обработката са подходящи за сертифициране по STANDARD 100, като се започне от влакна и прежди до готовите тъкани и изделия. Според модулна система се тества всеки отделен компонент и съставка, преди крайният артикул да може да носи знак за качество STANDARD 100. Това включва конци, нишки (прежди), копчета, ципове и подплати. Интересно е, че дори отпечатъците и различните покрития върху външния материал на артикула, също се тестват за вредни вещества, съгласно приложимите за тях критерии. Независимо дали става въпрос за бебешки текстил, облекло, домашен текстил или декоративни материали – на всички продукти, които имат знак за качество STANDARD 100 можете да се доверите.


Какви са продуктовите класове, които получават STANDARD 100 от OEKO-TEX?


Продуктовият клас представлява група от различни артикули, категоризирани според тяхното предназначение. Отделните класове продукти се различават по изискванията, на които трябва да отговарят продуктите, и по прилаганите гранични стойности.
Клас продукти 1: Включва продукти за бебета и има най-строгите изисквания и гранични стойности. Обикновено в този клас са и преждите.
Клас продукти 2: Включва продукти, които имат пряк контакт с кожата, като блузи, ризи, бельо, матраци и др.
Клас продукти 3: Включва продукти, които нямат пряк контакт с кожата или той е минимален, като якета и жилетки, колани и т.н.
Клас продукти 4: Включва декоративни материали - всички артикули, включително първоначални продукти и аксесоари, използвани за обзавеждане, като покривки за маса, завеси, дамаски и др.


Какви са предимствата за производителите и техните марки текстилни изделия и прежди?


Всички знаем, че изграждането на собствена гаранция за качество е скъпо. Затова на помощ идват независими институти като OEKO-TEX®, които предлагат индивидуални, практически решения. С тях всяка марка може да подобри процесите на производството и качеството на продуктите си.
Със сертификат STANDARD 100 инвестирате в доверието към вашата компания и продукти (прежди), които произвеждате. Той ви осигурява сигурна и професионална позиция на световния пазар.
Качеството на продуктите все повече се цени от потребителите. А в многообразието от продукти, които се предлагат на пазара всеки търси някакъв отличителен знак, нещо, което да даде предимство в избора на даден продукт. STANDARD 100 от OEKO-TEX дава това качествено предимство и спокойствие както за производителите, така и за потребителите.

Източник: https://www.pleta.bg/bg/blog/view/oeko-tex100/